Julklapp till anställda – här är avdragen 2015 – Payday Löner & Redovisning AB

Julklapp till anställda – här är avdragen 2015

Julklapp till anställda – här är avdragen 2015

Att belöna sina anställda är viktigt för många företagare. Vill du ge en julklapp till din personal? Här är avdragen du får göra 2015.

När du planerar företagets julklapp till personalen finns några saker att ta hänsyn till. Först och främst får gåvan inte kosta mer än 450 kronor (inklusive moms) för att den ska vara skattefri för dina anställda. Om julklappen kostar mer än 450 kronor måste mottagaren betala skatt för hela beloppet, och ditt företag får inte dra av momsen. Innehållet i julklappen får vara i princip vad som helst förutom pengar. Presentkort som inte kan lösas in mot pengar ses också som en skattefri julgåva.

Ge pengar till välgörenhet
Du kan ge dina anställda en julgåva i form av bidrag till en välgörenhetsorganisation istället för en julklapp. Det är dock viktigt att detta görs på rätt sätt, eftersom det i vissa situationer kan leda till förmånsbeskattning för de anställda. Anledningen till detta är att Skatteverket kan jämställa bidraget med kontanter. Läs mer om hur gåvor beskattas i artikeln Privatpersoner och företag – så kan ni ge bidrag, på skattebloggen Tax Matters.

Julklappar till kunder
Till skillnad mot julklappar till anställda är julgåvor till kunder inte avdragsgilla. Det enda undantaget till den regeln är om dina gåvor kan kategoriseras som reklam med direkt anknytning till din verksamhet. När du ger bort presenter av reklamkaraktär bör du inkludera företagets namn eller logotyp. Men du kan såklart fortfarande tänka på värdet för kunden – vad är användbart i vardagen? Kanske en fin termos, lyxigare penna eller ett USB-minne. Tänk på att reklamgåvan får vara värd max 350 kronor inklusive moms.

Källhänvisning : Ulrika Lundh Eriksson (PwC)